Divoké rozeklané skály, bizarní skalní útvary, vlny, které narážejí na mořské útesy. To je Bretaň.
Atlantický oceán v těchto místech bouří a velké vlny ve vichřicích dosahují neskutečných výšek. Zimy jsou zde vlhké a chlad od oceánu zahánějí zdejší obyvatelé pořádným zatopením v krbu.
Všudypřítomné majáky střežící ostré výčnělky skal zdejšího pobřeží již po staletí jsou varovným signálem pro lodi vracející se z plaveb po moři, aby se obloukem vyhnuli těmto zrádným útesům. K těm neznámějším patří maják na mysu Fréhel. Jeho světlo je viditelné stovky kilometrů v dalekém moři.
Co dále vidět
-pobřeží Růžové žuly, kde jsou kameny tvarovány do romantických zákoutí
-megalitické stavby – menhiry a dolmenty v Carnacu
– město Rennes – zde stojí za vidění katedrála s vyřezávaným oltářem
– pobřežní město Brest – bylo v době druhé světové války srovnáno se zemí, poté znovuobnoveno. Ve městě je muzeum dokumentující tyto události a také muzeum námořnictví.
Co ochutnat v Bretani
– typické bretaňské palačinky se vyrábějí z pohankové mouky a podávají se na slano nebo na sladko. Ve slané úpravě jsou typické s vajíčkem, šunkou a chřestem, v té sladké zase s karamelem nebo jablky a cukrem.
– ochutnat můžete i výtečný jablečný cidr, je to vlastně kvašený jablečný mošt. Není tak sladký jako známe z našich obchodů, ale chuťově je vynikající.
– mořské plody v jakékoliv úpravě. Často se tu podávají jako předkrm mušle dušené s vínem.
– pokrm kig ha farz-směs dušeného masa se zeleninou.
Jen jednou vám určitě nebude stačit
Do Bretaně se pohodlně dopravíte letecky. Stačí, když si koupíte letenky levné https://levneletenky.cz/ z Prahy do Nantes, je to přímý let, takže cesta pouhé dvě hodiny. Pak už se jen vydáte poznávat krásy tohoto úžasného koutu Evropy. Nikdy vám nebude stačit jedna návštěva. V Bretani je toho tolik k vidění, že se zde budete chtít často vracet.